Maskeradkläder - Mycket fakta och information om Maskeradkläder


Maskeradbalen på Operan

Maskeradbalen på Operan

Maskeradbalen på Kungliga Operan i Stockholm den 16: mars 1792 har gått till historien eftersom det var då Sveriges konung Gustav III blev nedskjuten under maskeraden och sedermera dog 13 dagar senare den 29:e mars.

Gustav III var mycket förtjust i det franska och framförallt teater, operor och maskerader. Det var på det Gustavianska operahuset under en maskerad som Jacob Johan Anckarström sköt Gustav III i ryggen en bit över höften.

Planering och sammansvärjning

Det var många inom adels som tyckte illa om Gustav III, dels för hans staskupp 1772 men även för de krig han drev igenom mot Ryssland. Planerna gick ut på att avsätta Gustav III och förändra regeringsformen till mer demokratiskt styre.

Drivande i mordplanerna var Jacob Johan Anckarström, Adolph Ribbing och Claes Fredrik Horn. Vid flera tillfällen under 1792 försökte trion få tillfälle att mörda kungen. Planerna var att utnyttja någon av de maskeradbaler som hölls varje vecka i operan men flera tillfällen ran ur händerna på trion.Mordet på maskeradbalen

Mordet på maskeradbalen

Alla de tre personerna, Anckarström, Ribbing och Horn, begav sig till maskeradbalen den 16:e mars pistoler, knivar men vita masker. Kung Gustav III fick ett brev på kvällen som varnade honom för att han skulle kunna mördas. Gustav III brydde sig inte om varningen utan gick till operan utan något skydd.

Anckarström och flera andra maskerade personer stod runt Gustav III när Anckarström sköt kungen i ryggen från nära håll. Efter skottet började Anckarström skrika att elden var lös. Men dörrarna stängdes omgående.

Gustav III sa omgående att man skulle arrestera den skyldige men inte skada honom.

Upplösning av mordet på maskeradbalen

Anckarström bands ganska snart till mordet på maskeradbalen. Gustav III upprepade att Anckarström skulle skonas.

Jacob Johan Anckarström avrättades den 27:e april 1792 på Galgbacken i Stockholm samt Horn och Ribbing dömdes till landsförvisning. Gustav II dog på grund av blodförgiftning och lunginflammation den 29:e mars 1792.