Maskeradkläder - Mycket fakta och information om Maskeradkläder


Maskerad

Maskerad

Maskeraden är fest när festdeltagarna eller maskeradgästerna kan klä ut sig för att inte en annan roll än sin vardagliga. På en maskerad används maskeradkläder, hela maskeraddräkter eller bara en enkel mask för anskitet.De tidiga maskeraderna

Det tidiga maskeraderna

Vid de tidiga maskeraderna användes handhållna masker över ansiktet i syfte att dölja identiteten så att mindre lämpliga eller otillåtna handlingar kunde ske.

De första maskeraderna hölls vid hov och hos adeln i Europa och främst i Frankrike. Många adliga ungdomar passade på att leva ut sina känslor och sexualitet under skydd av maskerna.

Maskerna gjorde så att bäraren utstålade mystik och spänning samt en viss del anonymitet. Dåtidens masker kan liknas vid nutidens moderna solglasögon som inte alltid bärs av funktionella skäl.

Mest kända svenska maskeraden

Den utan tvekan mest kända maskeraden i Sverige var Maskeradbalen den 16:e mars 1792 på den Kungliga Operan. Under maskeraden sköt Anckarström Sveriges konung Gustav III som avled 13 dagar senare den 29:e mars.

Moderna maskerader

Vid nutidens maskerader används en stor variation av utklädningskläder och masker. Eftersom variationen är så stor på masker har många maskerader ett tema som maskeraddeltagarna ska följa. Detta kan vara maskerader med stil som klassiska hantverksyrken, medeltiden, hårdrockstema, m.m.

Typer av masker och maskeraddräkter vid maskerader

Moderna maskerader

Det finns många typer av masker som kan bäras på maskerader.

  • Anskitsmålningar som används vid endast en maskerad
  • Handhållna ögonmasker
  • Ansiktsmasker som sitter fast med ett gummiband
  • Avancerade ansiktsmasker av latex som träs över huvudet
  • Hela maskeraddräkter som utvecklas och används enbart för maskerader